Prof. Dr. Ali SAVAŞ
1980 - 1986 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde eğitim görerek Tıp Doktoru oldu. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda başladığı Nöroşirürji'de Uzmanlık eğitimini 1992 yılında tamamladı. Uzmanlık eğitiminin son döneminde Stereotaktik ve Fonksiyonel Nöroşirürji'ye yöneldi.
1991 ile 1994 yılları arasında, Riechert Enstitüsü'nün (Freiburg, Almanya) verdiği eğitim ve araştırma bursunun desteğiyle, Freiburg Üniversitesi'nde (Almanya) Stereotaktik ve Fonksiyonel Nöroşirürji'de üst-ihtisas eğitim programını tamamladı. Yanısıra, aynı dönemde Freiburg'da Nörofarmakoloji alanında Doktora çalışması sürdürdü; "Hippokampus Doku Kültürleri ve Cholin Metabolizması" konulu tezle bitirdiği bu doktora çalışmasını 1997 yılında tamamladı.
1995 ile 2000 yılları arasında, Ankara Tıp Fakültesi Nöroşirürji Kliniği'nde Öğretim Görevlisi kadrosunda, Stereotaktik ve Fonksiyonel Nöroşirürji alanı ağırlıklı olmakla birlikte, Nöroşirürjinin çeşitli alanlarında Uzman Doktor olarak çalıştı. 2000 tarihinde Nöroşirürji Doçenti, 2006 yılında ise nöroşirürji profesörü oldu. Ayrıca, 2006 yılında "Deutscher Akademischer Austausch Dienst" bursuyla Münih Üniversitesinde ve 2012 yılında Illinois Üniversitesi’nde (Chicago, USA) "davetli Profesör" olarak çalışmıştır. 2019 yılında Los Angeles Kaliforniya Universitesinde (UCLA, ABD) ve 2023 yılında Virginia Üniversitesi (UVA, USA) Beyin Cerrahisi bölümlerinde davetli profesör olarak calıştı. Halen Ankara Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
1995 yılından sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde, "Stereotaksi ve Fonksiyonel Nöroşirürji" ünitesi ve olgularının sorumluluğunu aldı. Bu ünitenin, "görüntü eşliğinde cerrahi" planlama ünitesinin ve ameliyathanesinin teknik gelişimine önemli katkıları oldu. Nöronavigasyon sisteminin kurulumunu ve işletilmesini sağladı. Ağırlıklı olarak, "Parkinson ve Hareket Bozuklukları Cerrahisi", "Mikro-elektrod Kayıt Teknikleri", "Beyin Haritalaması", "Beyin Tümörlerinde Stereotaktik Yaklaşımlar", "Nöronavigasyon", "Beyin Tümörlerinin rezeksiyonu" ve "Ağrı Cerrahisi" konularında klinik ve bilimsel çalışmalar yaptı. Prof. Savaş'ın 83’ ü uluslararası olmak üzere, 135 adet bilimsel yayını bulunmaktadır.
2002 yılında "European Association of Neurosurgical Societies" (EANS)- Avrupa Araştırma-Birincilik Ödülünü kazandı. "European Association of Neurosurgical Societies"in yönetim kademesinde ve "Research Committee" sinin yönetim kademelerinde çalışmıştır. Halen EANS'ın "Examination Committee" üyeliklerini yürütmektedir; Avrupa Nöroşirürji Yeterlilik Sınavlarında jüri üyesi olarak görev almaktadır. Bir dönem Freiburg Üniversitesi Mezunlar Derneğinin Türkiye başkanlığını yürütmüş; Federal Almanya Büyükelçiliğince verilen "Deutscher Akademischer Austausch Dienst (DAAD)" burslarında jüri üyeliği yapmıştır. Avrupa Stereotaksik ve Fonksiyonel Nöroşirürji Derneğinin Yönetim Komitesi üyesi ve Türkiye temsilcisidir. Dünya Nöroşirürji Topluluğunun (WFNS) Türkiye delegesidir. Dünya Stereotaksi ve Fonksiyonel Nöroşirürji Topluluğunun (WSSFN) Yöneticiler Kurulu üyeliği yapmıştır.
Bir dönem "Türk Nöroşirürji Derneği", genel sekreterliği ve "Türk Nöroşirürji Yeterlilik Kurulu" üyeliği yaptı. "Parkinson Hastalığı Derneği", "European Association of Neurosurgical Societies", "European Society for Stereotactic and Functional Neurosurgery", "Absolventenverein der Deutschen Hochschulen", "Alumni Freiburg" (Almanya) ve "Congress of Neurological Surgeons" (CNS) ve American Association of Neurological Surgeons (AANS) (ABD) üyesidir. 2003 ve 2004 yıllarında "Türk Nöroşirürji Derneği" Genel Sekreterliğini yapmıştır. Yabancı dil olarak, İngilizce ve Almanca bilmektedir.
Prof. Dr. Ali Savaş, genel nöroşirürji'nin yanısıra, özellikle Hareket Bozukluklarının (Parkinson Hastalığı, Tremor-titreme vb.), Ağrı'nın (trigeminal nevralji, kanser ağrısı vb.) ve Beyin Tümörlerinin cerrahi tedavisi üzerinde çalışmaktadır.